Studii universitare. Anglia. Partea II.

Studiu in Anglia.

La cererea publicului,  acest articol îl vom dedica studiilor în Marea Britanie sau sfaturi care să ajute cu admiterea la facultate și viața în Marea Britanie. Vă recomandăm mai bine să dați o fugă pe la Ambasadei Britanice sau să îi sunați dacă vă gândiți să aplicați la studii universitare; pentru admiterea la facultate există servicii contra cost care ajută cu dosarul.

Sebastian Maraloiu a studiat un semestru, prin Erasmus, în Anglia.

1. Ce ai studiat acasă și ce ai studiat în Anglia? Am studiat Marketing si in Anglia am incercat sa imi aleg cursurile astfel incat sa se potriveasca cat de cat cu ce faceau colegii in tara in semestrul in care am fost plecat. In respectiva perioada era important lucrul asta pentru echivalare, dar acum am inteleg ca n-ar mai fi asa. Deci, am ales tot cursuri de marketing si ti le si enumar: Topic in business economics, International Trade, Consumer behaviour, Marketing management&strategy, Business finance& Investment appraisal si inca unul pe care nu mi-l amintesc. Am vrut sa aleg mult mai multe cursuri, dar cei la la Bradford (universitatea mea din Anglia) nu mi-au permis (initial alesesem 12-13 cursuri).

2. De ce Anglia? Asta e o intrebare la care si eu mi-am raspuns cu greu. Aveam 3 variante viabile: Anglia, Olanda si Cehia deoarece aici se studia in engleza, iar restul erau tari cu un invatamant prea slab (Slovacia, Turcia etc). Acum nu inteleg de ce am exclus direct Olanda, dar asa s-a intamplat. Au ramas astfel doar Anglia si Cehia. Cehia ar fi insemnat un sistem de invatamant apropiat de cel romanesc, dar distractie la maxim. Cu cei aprox 350 euro/luna pe care avea sa-i primim ar fi fost un show continuu. In final am ales Anglia desi avea o oarecare tema ca viata ar putea fi mai scumpa decat bursa. Principalul si cam singurul factor a fost dorinta de a studia intr-un sistem de invatamant considerat in top 2 in lume. Vroiam sa vad ce e atat de special acolo.

3. Care au fost așteptările tale față de Anglia? Revin la punctul anterior si o sa spun ca ma asteptam ca sistemul lor de invatamant sa ma dea pe spate, ca sa ma exprim plastic. Ma asteptam sa plec dee acolo toba de carte, sa ma intorc alt om. In rest, ma asteptam sa vad civilizatie, cabine telefonice englezesti, double-caburi, vreme urata.

4. Cum e sistemul educațional englez? E foarte bun, dar parca nu atat de bun pe cat ma asteptam (desi asteptarile mele nu erau foarte precise in privinta asta). De ce era bun? Pentru ca: a) studentii isi dau interesul (platesc si foarte mult pe studii si nu si-ar permite sa nu vina), deci salile erau mereu pline. b) profesorii erau buni si foarte buni. Chiar daca nu vorbeau in romana te faceau sa intelegi ce trebuia inteles.

Totusi, nu intrau foarte adanc in materie ci mai degraba te provocau da participi la discutii. Tu intrai singur in detalii acasa, citind foarte mult pentru proiectele pe care le aveai de facut fie singur sau in grup. Proiectele si examenele sunt anonime pentru profesori: pe ele apar doar numerele de inmatriculare ale studentului pentru ca profesorii sa fie obiectivi in acordarea notelor. c) notele sunt in procente si 70% reprezinta 10-le de la noi. Din punctul meu de vedere sistemul de notare stimula depasirea banalului 10. La noi toata lumea are 10. In Anglia 70% era un scor bun, dar care era creat sa fie depasit. Stimula excelenta si premiau “critial thinking”-ul. Puteai obtine relativ usor acel 70% daca scriai ce s-a predat, dar pentru a demostra ca faci parte din elita trebuia sa vii cu ceva nou, sa demostrezi ca ai invatat/citit mai mult decat era nevoie.

Chiar am avut un proiect referitor la tipurile de consumatori, iar profesorul ne-a spus ca daca vrem sa luam peste 70% trebuie sa gasim o noua tipologie de consumator. Chiar trebuia sa iti pui mintea la contributie, nu doar sa reproduci niste texte pe hartie. d) daca incerci sa copiezi esti amendat si pasibil de exmatriculare. Daca intarzii la examen nu mai intri si esti amendat cu aprox. 100 de lire. e) examenele nu se dau in prezenta profesorilor cu care s-a facut cursul ci a unor persoane angajate din afara universitatii. Acestia sunt mult mai stricti.

Nu permit nici o abatere de la regulament. f) baza tehnica este excelenta. Biblioteca este informatizata: rezervi cartile online, le ridici in ziua stabilita si la expirare le scanezi si le lasi pe o banda pentru a fi apoi sortate si asezate de angajatii bibliotecii la locul lor initial pe raft. Din clase nu lipsesc table high tech. Tablele negre cu crema sunt so last year. Profesorii iti ofera cursurile printate la inceputul fiecarei orei de clasa. Nu se vaita nimeni ca nu au bani sa printeze. Accesul la baze de date cu articole ale publicatiilor stiintifice de renume este un lucru la ordinea zilei.

Am inteles insa ca e sub forma de proba. g) sistemul lor este mult mai bine pus la punct decat cel Bologna la nivel de studii licenta. Facultatea dureaza 4 ani: studiaza 2 ani, apoi al 3-lea il numesc sandwich year in care lucreaza (de obicei este vorba de un intership) pentru a-si pune in aplicare cunostintele si pentru a intelege mai bine ce se intampla pe piata, iar ultimul an este cel al lucrarii de licenta care prinde un altfel de contur dupa 1 an de experienta. h) acces la diverse activitati sportive (pe langa sporturile clasice poti practica snowboarding, canotaj, calarie, tras cu arcul etc) j) cursurile sunt foarte putine. Cred ca aveam 6-8 ore pe saptamana. Restul timpului era pentru studiu individual. Deci trebuie sa petreci multe ore cititind, fie in biblioteca, fie acasa.

5. 3 Avantaje și 3 Dezavantaje ale vieții de student în Anglia.3 Avantaje:

  • acces facil la informatiile de care ai nevoie pentru a te dezvolta pe plan personal si profesional
  • profesori de calitate
  • mai multe oportunitati de angajare si un salariu minim de 5,5 lire/ora

3 Dezavantaje:

  • costul ridicat al studiilor si vietii in general
  • englezii nu se distreaza atat de bine ca noi:)
  • departerea de casa (prieteni, familie etc)

6. În mare, care au fost formalitățile pe care le-ai avut de îndeplinit ca să studiezi în Anglia? As trece la formalitati necesitatea unei medii de peste 8,5 pentru primii 2 ani de studiu, un test de limba, o scrisoare de intentie (care nu cred ca a fost vreodata citita), un formular de aplicare si pasaportul. Cam atat. 7. 3 Lucruri cool despre Anglia și localitatea unde ai locuit.Din pacate nu pot sa numesc Bradford-ul cool, dar are si lucrurile lui bune:

  • mix culturat foarte ridicat (am intalnit natii care nici nu stiam ca exista)
  • ofera prezervative gratis
  • iarba e foarte verde (despre Anglia in general)

8. Resurse de care te-ai folosit ca să afli mai multe despre Anglia și viața de acolo. M-am informat foarte mult de pe internet. Site-ul universitatii din Bradford a fost foarte util in privinta asta oferind foarte multe informatii despre viata, cazare etc. De asemenea, am intrat in legatura cu cativa romani care studiau acolo si ne-au ajutat cu diverse detalii.

9. Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care alege să studiezi în același loc ca și tine? Daca acelasi loc se refera la Bradford, as spune sa incerce o universitate dintr-un oras mai frumos. Daca e vorba despre Anglia in general, as spune go for it, se merita. Sper ca iti vor fi de folos raspunsurile mele.

 

Vă recomandăm să citiți și Acest articol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s